top of page
C_Background_edited.jpg
Chasse_label.png


De Chassébuurt stamt uit het begin van de vorige eeuw. De straatnamen zijn genoemd naar mannen die veelal in de 17e en 19e eeuw op zee actief waren. Het geromantiseerde verhaal van ‘helden’ die de wereld over gingen paste bij het nationale zelfbeeld uit die tijd.
 

C_Background_edited.jpg

 

Het verbranden van de Royal James tijdens de slag bij Solebay in 1672.

Zeeslag bij Solebay 7 juni 1672,  Willem van de Velde de Jonge, 1675.

Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

David Hendrik Chassé (1765-1849) was een Nederlandse generaal. Hij was in dienst bij het leger van Napoleon omdat Nederland onder Frans gezag viel. Tijdens de Slag bij Waterloo in 1815 vocht hij juist aan Nederlandse zijde tegen zijn oude keizer. Gedurende de Belgische onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland (1830) gaf hij bevel tot een artilleriebombardement van Antwerpen, waarbij een groot deel van de stad werd vernield.

Een van de meest controversiële namen is Witte de With. De vice-admiraal was in zijn tijd beroemd onder meer omdat hij onder leiding van Piet Hein de Spaanse Zilvervloot had gekaapt. Maar hij was ook berucht om zijn gewelddadigheid, bij zijn eigen bemanning en bij bewoners van de toenmalige koloniën. Op de Molukken voerde hij zogenaamde hongitochten uit, strafexpedities om de prijs van kruidnagel op te drijven. Hierbij werden kruidnagelbomen omgehakt, plantages vernield en dorpen platgebrand. 


Een eeuw geleden was Jan van Speijk een van de bekendste Nederlanders. Zijn faam was te danken aan het opblazen van zijn eigen schip, overigens inclusief bemanning, tijdens de nasleep van de opstand van België tegen Nederland. Na zijn kamikazeactie werd hij in Nederland vereerd als nationale held. Nederland was nog een relatief jong koninkrijk en zocht naar helden om een beeld van een sterk opofferingsgezind land te creëren. Hoewel de daad van Van Speijk geen voordeel had voor de Nederlanders, paste het verhaal precies in dat plaatje.

Een ander voorbeeld van zo’n verhaal dat in de 19e eeuw op die manier is gebruikt, is de vernietiging van de Engelse Royal James, twee eeuwen eerder tijdens de Slag bij Solebay. Met een branderschip, deel van de vloot van Michiel de Ruyter, brandden de Nederlanders het vlaggenschip af, waarbij honderden mannen omkwamen. Deze zeeoorlogen met Engeland gingen onder andere over de controle van de internationale zee- en handelsroutes in de veroverde gebieden.

Chasse_Map

 

Download hier een PDF-versie van deze plattegrond.

Podcast

 

De podcast Westcast bestaat uit drie afleveringen rondom de Admiralen-, Chassé- en Zeeheldenbuurt. 
 

Dit drieluik geeft Amsterdammers een vollediger beeld van de vernoemingen van Amsterdamse straatnamen en de verhalen die daarachter zitten. De makers gaan in gesprek met bewoners en experts over het koloniaal verleden en de doorwerking daarvan in het heden. Elke aflevering wordt afgesloten met een spoken word gebaseerd op de gesprekken. 

Luister de podcast hier of via de bekende podcastkanalen. 

QR-wandelroute

 

Per buurt is een wandeling langs QR-codes uitgezet. De QR-codes zijn gelinkt aan een audiofragment waarin context wordt geboden met betrekking tot de persoon naar wie de straat is vernoemd.
 

Luister hier de audiofragmenten over de verschillende straatnamen. 

Staat je straatnaam er niet bij? Klik hier voor meer informatie over de straatnamen in de Chassébuurt.

Op www.amsterdam.nl/straatnamen vindt u

informatie over alle straatnamen in de stad.

PODCASTS CHASSE


BELUISTER DE VERHALEN
 

WEC_webtiles_right_time_01.png
C0.png
C1.png
C2.png
C3.png
C4.png
C5.png
C6.png
C7.png

 

ONTWIKKELING EN PRODUCTIE PODCASTDRIELUIK BEYOND WALLS

Concept en inhoud Suzanne Rastovac  

Opname en montage Jeremy Flohr

Audio en techniek Jeremy Flohr en Armando Ello

Productieondersteuning Glenda Pattipeilohy

Locatie Meneer Howard & Co, Willem de Zwijgerlaan 153, 1056 JL Amsterdam

Podcasthosts Charisa Chotoe en Merel Wielaert

PODCAST CHASSÉBUURT

UvA-studenten Daimy Comijs en Hans Averdijk 

Sprekers Suze Zijlstra, Maureen Koswal en Howard Kramer 

Podcasthosts Charisa Chotoe en Merel Wielaert

Locatie Meneer Howard & Co, Willem de Zwijgerlaan 153, 1056 JL Amsterdam

bottom of page