top of page
Admiralen_label.png


De Admiralenbuurt kreeg haar naam in 1924, enkele jaren na de presentatie van Plan West (1922), een groot stedenbouwkundig plan in Amsterdam. Admiraal is de hoogste rang bij de zeemacht. In de Republiek was het zo geregeld dat er verschillende admiraliteiten waren, organisaties verantwoordelijk voor het beheer en uitrusting van de oorlogsvloot, met elk hun eigen admiraal. Het heldhaftige gedrag dat deze mannen werd toegeschreven, was aan het begin van de 20 eeuw de reden om straten naar hen te vernoemen. 
 

A_Background_edited.jpg

 

Een groep mannen, waaronder twee tot slaaf gemaakten, verkent mogelijk het eiland Itamaracá. Op de heuvel aan de overkant van het water ligt Schoppestad. Helemaal rechts ligt Fort Oranje.

 

Gezicht op het eiland Itamaracá, Brazilië, Frans Jansz, Post (1637).

Rijksmuseum, Amsterdam.

De bekendste admiraal in de Nederlandse geschiedenis is Michiel de Ruyter. De Admiraal de Ruijterweg is dan ook de langste en belangrijkste straat in deze buurt. De Ruyter was eerst handelaar en walvisvaarder, en werd daarna beroemd in de oorlogen tegen Engeland. Hij had als bijnaam Bestevâer, dat zoiets als ‘goede vader’ betekent. Maar De Ruyter had ook een belangrijk aandeel in de (her)verovering van verschillende forten aan de West-Afrikaanse kust. Doordat deze forten weer in handen kwamen van de Nederlanders kon de trans-Atlantische slavenhandel worden voortgezet. 


Een ander voorbeeld is vice-admiraal Joost van Trappen Banckert, ook wel Joos Banckers genoemd. Hij kwam uit een bekende zeevaarders familie. In 1628 was hij betrokken bij de kaping van de Spaanse Zilvervloot. Banckers werd berucht door zijn veelal gewelddadige optredens. Zo liet hij 250 Portugese krijgsgevangenen levend vastspijkeren aan zijn schip. In het conflict met de Portugezen over wie Brazilië ging koloniseren liet hij de lokale bevolking, die de kant kozen van de Portugezen, uitmoorden.

Banckers werkte voor de West-Indische Compagnie, een bedrijf dat door de Republiek was opgericht en het alleenrecht had op handel in dit gebied. De WIC hield zich op grote schaal bezig met mensenhandel en was verantwoordelijk voor het gedwongen transport van ongeveer 300.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Brazilië, de Caraïben en Suriname.

Admiralenbuurt_Map

 

Download hier een PDF-versie van deze plattegrond.

PODCAST​

De podcast Westcast bestaat uit drie afleveringen rondom de Admiralen-, Chassé- en Zeeheldenbuurt.
 

Dit drieluik geeft Amsterdammers een vollediger beeld van de vernoemingen van Amsterdamse straatnamen en de verhalen die daarachter zitten. De makers gaan in gesprek met bewoners en experts over het koloniaal verleden en de doorwerking daarvan in het heden. Elke aflevering wordt afgesloten met een spoken word gebaseerd op de gesprekken. 

Luister de podcast hier of via de bekende podcastkanalen.

QR-wandelroute

 

Per buurt is een wandeling langs QR-codes uitgezet. De QR-codes zijn gelinkt aan een audiofragment waarin context wordt geboden met betrekking tot de persoon naar wie de straat is vernoemd.
 

Luister hier de audiofragmenten over de verschillende straatnamen. 


Staat je straatnaam er niet bij? Klik hier voor meer informatie over de straatnamen in de Admiralenbuurt.

Op www.amsterdam.nl/straatnamen vindt u

informatie over alle straatnamen in de stad.

PODCASTS ADMIRALEN


BELUISTER DE VERHALEN
 

 

ONTWIKKELING EN PRODUCTIE PODCASTDRIELUIK BEYOND WALLS

Concept en inhoud Suzanne Rastovac  

Opname en montage Jeremy Flohr

Audio en techniek Jeremy Flohr en Armando Ello

Productieondersteuning Glenda Pattipeilohy

Locatie Meneer Howard & Co, Willem de Zwijgerlaan 153, 1056 JL Amsterdam

Podcasthosts Charisa Chotoe en Merel Wielaert

PODCAST ADMIRALENBUURT

Sprekers Fenna Ulichki, Raul Balai en Paul Fennis

Podcasthosts Charisa Chotoe en Merel Wielaert

Locatie Meneer Howard & Co, Willem de Zwijgerlaan 153, 1056 JL Amsterdam

bottom of page